Na co si dát pozor při rekonstrukci podkrovního bytu

Půdní byty patří, díky své atypičnosti, k originálním a výjimečným způsobům bydlení. Jsou vítané především v městských domech. Někdo je bere jako dvougenerační bydlení, neboť pořízení pozemku na novou výstavbu bývá velmi často záležitostí nákladnou. Ale právě díky atypičnosti bývá někdy rekonstrukce obtížnější. Pokud i vy se chystáte na rekonstrukci takového podkrovního bytu, víte, na co si máte dát pozor?

Prioritou je střecha

Pokud je střecha v pořádku, je to paráda. Může se však vyskytnout několik problémů, na které je potřeba se zaměřit. Ne vždy může být špatný stav střechy viditelný na první pohled. Je tedy potřeba pečlivě zkontrolovat stav, případně si pozvat odborníka. Také je důležité vybrat vhodný typ. Tím může být střecha sedlová, která v některých případech umožňuje vybudování terasy. Pokud je střecha staršího data, je potřeba zkontrolovat případě položit hydroizolaci. Důležitá je také izolace bránící úniku tepla, případně protihluková a to nejen zvenčí, ale i zevnitř domu.

Vhodné rozmístění oken

Nejen správně umístěná okna, ale i jejich počet hraje velmi důležitou roli. Vhodně umístěná okna dokonale prosvětlí tmavé koutky, kterých se v půdních prostorách nachází velké množství. Pokud máme v bytě světla nedostatek, necítíme se v něm dobře, především pak v zimním období, kdy je obecně světla méně. Velké množství světla lze získat kombinací oken svislých se střešními.

Nosné zdi a krovy

Plánujete – li rekonstrukci opravdu velkého charakteru, dejte pozor na nosné zdi a krovy. To jsou prvky, které by mohly částečně narušit vaše plány.

Vzhledem k tomu, že půdy bývají velmi často vysoké, nabízí se zde možnost vybudování mezonetového bytu. Vodným řešením by mohla být i galerie v patře.

Pozor na barvy

Jestliže je podkrovní prostor menšího rázu, volte barvy světlé, v pastelových odstínech. Ideální volbou je pak barva bílá, která prostor opticky zvětší. Chcete- li použít barvy, nechte alespoň bílý rámeček kolem oken. Zde se světla odráží nejvíce.